Michelin presenteert ‘Guide Rouge’ voor 2019
Datum: 18-12-2018
Voor gastronomieliefhebbers is het altijd een hoogtepunt: de jaarlijkse presentatie van de ‘Guide Rouge’, de onvolprezen Michelin-restaurantgids. Vanaf aanstaande donderdag ligt de editie 2019 voor Nederland in de winkels, gisteren vond de presentatie plaats in het De La Mar-Theater in Amsterdam. CitroExpert was ter plekke.
Foto: Tijdens de ‘Sterrenceremonie’ in het De La Mar-Theater werden de nieuwe sterrenkoks en degenen die hun drie-sterrenklassering handhaafden voor het voetlicht gehaald.
Al sinds 1900 geeft Michelin in Frankrijk ieder jaar een gids uit met adressen van restaurants en hotels. Aanvankelijk gratis verstrekt als service voor automobilisten in de beginjaren van dit vervoermiddel, toen het nuttig was om te weten waar geschikte pleisterplaatsen te vinden zijn, inclusief adressen van Michelin-verkooppunten en werkplaatsen en nuttige tips over het gebruik en onderhoud van autobanden. Die eerste editie uit september 1900, in een oplage van 35.000 exemplaren uitgegeven op initiatief van de gebroeders Michelin ter gelegenheid van de Exposition Universelle in Parijs, is een gewild verzamelaarsobject. In 2015 werd er een exemplaar verkocht voor 22.000 Euro. In september van dit jaar waren er tijdens een grote veiling van Michelin-verzamelobjecten in Clermont-Ferrand maar liefst drie te koop, die weggingen voor 18.500 Euro per stuk, zonder opgeld en belasting. En dat terwijl liefhebbers nog niet zo heel lang geleden nog konden profiteren van een perfecte heruitgave (facsimile) als cadeautje bij de Franse gids voor het jaar 2000.
Foto: Heruitgave van de eerste gids uit 1900 en speciale Citroën-editie van de Franse
Citroënlogo
Vele Citroënliefhebbers weten ook Michelin-objecten te waarderen en het is natuurlijk ook leuk om in je DS uit 1967 een ‘Guide’ uit datzelfde jaar te hebben liggen. Een gezocht object is de ‘Edition Spéciale’ met Citroënlogo op de cover van de Franse gids uit 2009, de honderdste uitgave van de Franse versie. Enkele jaren geleden was ook die op de jaarlijkse veiling in het Zuid-Franse Royat te koop, maar uw redacteur – die naast Citromobilia ook Michelin-gerelateerde zaken verzamelt – greep er toen net naast. Een jaar later kon de gezochte gids echter alsnog aan de collectie worden toegevoegd.
Natuurlijk blijft het succes van de Guide niet beperkt tot Frankrijk, integendeel. In 1904 verschijnt een gids voor België als eerste buitenlandse uitgave, een jaar later gevolgd door een gecombineerde Benelux-gids. In 1907 komt er een gids voor Algerije en Tunesië, in 1908 wordt de eerste Zwitserse gids gedrukt, in 1910 komt er een gecombineerde uitgave voor Duitsland en Zwitserland en een eigen editie voor Spanje en Portugal. In 1911 krijgt Groot-Brittannië ook een gids. De Duitse concurrent Continental probeert het vanaf 1904 ook een aantal jaren met een gids, inclusief heel wat routes via de Elzas en de Vogezen, op Frans grondgebied dus. Michelin reageert, spant een rechtszaak aan wegens plagiaat en wint die: in 1914 wordt de Continental-gids in Frankrijk verboden.
Foto: Voor het zevende jaar in successie kent Nederland een eigen ‘Guide rouge’
Eigen Guide
Decennialang heeft Nederland deel uitgemaakt van de Benelux-gids, in de jaren zeventig een tijdlang met een merkwaardig afwijkend formaat, maar sinds 2013 kent ons land een eigen ‘Guide’ en is er een aparte uitgave voor België en Luxemburg. Daarmee verschijnt de rode gids voor Nederland nu dus alweer voor de zevende keer en is een van de 32 verschillende edities die op de markt komen. Mona Keijzer, staatssecretaris van economische zaken en klimaat, nam het eerste exemplaar in ontvangst uit handen van Gwendal Poullennec, de internationale directeur van de Michelingidsen.
In totaal bevat de nieuwe gids 571 restaurants, waarvan drie van het hoogste niveau van drie sterren (Inter Scaldes in Kruiningen, De Leest in Vaassen en De Librije in Zwolle), 18 twee-sterrenrestaurants, waaronder twee nieuwe (Pure C in Cadzand en Sabero in Roermond) en 89 restaurants met één ster, waarvan twaalf nieuwe (Bougainville en 212 in Amsterdam, Rijnzicht in Doornenburg, Olivijn in Haarlem, Derozario in Helmond, Flicka in Kerkdriel, Voltaire in Leersum, The Millèn in Rotterdam, De Loohoeve in Schoonloo, O&O in Sint Wilebrord, Monarh in Tilburg en Oonivoo in Uden). Elf restaurants verloren hun ster, waaronder het ooit als instituut geldende De Hoefslag (tegenwoordig HFSLG) in Bosch en Duin bij Zeist.
Gourmand
Een bijzonder populair onderdeel van de ‘Guide’ is ook de classificatie ‘Bib gourmand’, voor restaurants met een uitzonderlijk goede prijs-kwaliteitsverhouding inclusief een keuzemenu onder de 37 Euro, waarin seizoensgebonden producten de hoofdrol spelen. In deze categorie zijn 129 restaurants opgenomen, waaronder 19 nieuwe. “Dit jaar is een uitstekende editie voor Nederland. Onze inspecteurs zijn onder de indruk van het hoge niveau dat gehaald wordt door ervaren chefs die al eerder zijn onderscheiden”, zegt directeur Poullennec. “Ze hebben eveneens heel wat nieuwe namen gevonden om de selectie te verrijken. Deze jonge chefs, die zich soms laten inspireren door het werk van hun collega’s, brengen de Nederlandse gastronomie naar een hoger niveau op het gebied van creativiteit, innovatie en smaak.”
Tekst: René de Boer | Foto’s: Rebocar
Foto: Michelingidsen zijn ook gewilde verzamelobjecten.