Vakantie in Frankrijk?
Datum: 01-07-2017
Wanneer u de komende maanden met de auto naar Frankrijk gaat, dan is het slim om onderstaande tekst even te lezen.
Verkeersboetes
worden naar we begrepen tegenwoordig gewoon (…) naar het Nederlandse adres gestuurd. Radars zitten nu soms ook verborgen in reclameborden en de bon voor een kleine overtreding kan al snel in de papieren lopen. Zonde van het vakantiebudget L, rij met een ‘lichte voet’.
E-10 benzine
Uit diverse artikelen in de Franse pers begrepen we dat het tanken van de iets goedkopere E10-benzine -scheelt 5 cent per liter- (ook) voor moderne motoren niet aan te raden is, zelfs al staat in het instructieboekje dat dit wel kan. In SP95-E10 zit een hoger percentage bio-enthanol - dat schijnt op zich niet het grootste probleem te zijn, maar het feit dat veel E10-benzines niet aan ‘gewone’ kwaliteitseisen voldoen is dat wel. Neem voor die mogelijke besparing van nog geen halve cent per kilometer geen risico…
Stedelijk milieu
U vraagt zich wellicht af: “Hoe zit het met de milieuzones in de grote Franse steden?”. Voor de meeste grote steden is inmiddels een milieusticker verplicht, er zijn zes verschillende voorruit-stickers leverbaar. Welke voor u de juiste is, is afhankelijk van het type auto. Bestellen kan alleen via een 4-talige (frans-engels-duits-spaans) franse site en hou daarbij alle voertuiggegevens bij de hand, ook CO2 uitstoot en Euronorm (zie hiervoor de site van de RDW). Levering van de sticker duurt 4-6 weken, men neemt ook genoegen met een bestel-/betaalbewijs mocht u niet op tijd zijn. Ter voorbereiding: een compleet overzicht met relevante informatie -ook voor klassiekers en youngtimers- is ook te vinden op de site van de ANWB.
Bedelaars
Gaat u met de auto naar Parijs, zie dan de meest noordelijke ingangen van de stad(Porte de la Chapelle, Porte de Clignancourt) te mijden. U rijdt hier in een fuik van bedelaars die met een vies doekje uw ruiten ‘schoon’ willen maken en die erg agressief kunnen worden wanneer ze vervolgens niet betaald worden. Bij andere toeritten schijnt het risico kleiner te zijn.
Verplicht!
Op de website van de ANWB lezen we tot slot dat een gevarendriehoek, veiligheidshesjes in een opvallende kleur en een (weggooi-) alcoholtester verplicht zijn om in de auto te hebben.