Vereniging Traction Avant Nederland viert 60 jarig bestaan

Datum: 29-08-2024

Vereniging Traction Avant Nederland viert 60 jarig bestaan
 
Feest op 14 en 15 september in Wanroij
Op zaterdag 14 en zondag 15 september komen 90 Citroëns Traction Avant naar Brabant. Uit het hele land verzamelen 220 feestgangers zich op zaterdagmorgen bij restaurant Moeke Mooren in Appeltern. Van daaruit rijden ze met elkaar langs de Maas via Grave naar De Bergen in Wanroij. Daar is het zaterdag groot feest om het 60 jarig bestaan van de vereniging TAN te vieren. Op zondagochtend is er een rondrit in de omgeving van Wanroij en ’s middags een concours d’élégance en onderdelenmarkt op het festivalterrein.
 
Citroën Traction Avant
In 1934 verraste André Citroën de wereld met de introductie van de zeer innovatieve Traction Avant. Een gestroomlijnde auto, die met een zelfdragende carrosserie veel lager en dynamischer was dan de wat vierkant ogende voorganger 10CV (Rosalie) en C4’s uit de jaren 20. Een gedurfde stap, met als gevolg een enorm succes. Niet alleen had Citroën een supermoderne fabriek gebouwd midden in Parijs, hij zette in een jaar tijd met zowel het ontwerp als de techniek de autowereld volledig op zijn kop. Voorwielaandrijving, torsievering, hydraulische remmen en zuinige en pittige motoren maakten het een hele nieuwe ervaring om met deze auto te rijden. De Traction Avant werd na de introductiejaren verder geperfectioneerd. Er werden ruim 756.000 exemplaren geproduceerd tot in 1957. Daarna nam de toen splinternieuwe en futuristische DS - met de soepele hydraulische vering - het stokje over.
 
Van studentenauto naar geliefd Frans stijlicoon
In de jaren 60 was de Traction Avant een goedkope studentenauto. Voor een habbekrats kocht je er een. Er werden hele strooptochten in Frankrijk gehouden om mooie exemplaren en bruikbare onderdelen te vinden. Al gauw bestond de behoefte om samen te komen om te sleutelen en op reis te gaan. Als een van de eersten in Europa richtten studenten in Leiden een vereniging voor liefhebbers op in juli 1964. 
 
Nu 60 jaar later is Traction Avant Nederland een bloeiende vereniging met rond de 850 leden. Met 8 actieve regionale afdelingen zijn er veel activiteiten voor de bezitters en hun familie. Dat kan gaan van aankoopkeuringen, technische controles, opleiding en ondersteuning en regionale ritten tot aan buitenlandse reizen. Bijvoorbeeld naar Frankrijk en België. In mei 2024 werd het 90 jarig bestaan van de Traction Avant gevierd in Clermont-Ferrand. Daar kwamen 1.000 Citroëns Traction Avant uit de hele wereld op af. 
 
Het mooie van deze Franse klassieker is dat je niet alleen een mooi stuk techniek in handen hebt, maar ook kunt genieten van de sfeer en gezelligheid met elkaar. Met een mooi Frans woord noemen ze dat ‘convivialité’. Deze auto is een geliefd stijlicoon en staat gegrift in het collectieve geheugen van de Fransen. Parkeer je op een dorpsplein, dan heb je zo aanspraak, velen hadden zo’n auto in de familie. 
 
Voor meer informatie zie de website www.traction-avant.nl